Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

MEGA μου

Τελευταία ενημέρωση : 17/08/2011
Παρακολουθώ αυτό το κανάλι από τον Νοέμβρη του 89 που ξεκίνησε, από το πρώτο δελτίο ειδήσεων της Λιάνας Κανέλλη, από την πρώτη ψυχαγωγική παραγωγή.
Πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι ένα από τα λίγα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, ίσως και το μοναδικό, που προσπαθεί να προσφέρει ένα πραγματικά ποιοτικό πρόγραμμα και να συνδυάσει την εμπορική επιτυχία με ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές πολιτιστικό επίπεδο. Προσπάθεια που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι επιτυχημένη. Γι' αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων του Mega για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Γιατί ; Γιατί τα θεωρούσα περισσότερο αντικειμενικά από τα υπόλοιπα και γιατί ίσως να ταιριάζουν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου. Όμως, από το 2003 και μετά, δυσκολεύομαι πια να τα παρακολουθήσω.
Δεν τρέφω αυταπάτες για τον ρόλο των ΜΜΕ στο πολιτικό γίγνεσθαι. Όμως δεν μπορώ να ανεχθώ να γίνεται το άσπρο – μαύρο τόσο απροκάλυπτα και τόσο έντονα, αποκαλύπτοντας την διαπλοκή των συμφερόντων των ιδιοκτητών του με την ενημέρωση.
Γιατί πάει καιρός τώρα που τα δελτία ειδήσεων του Mega μου θυμίζουν όλο και περισσότερο διατεταγμένη υπηρεσία και, το χειρότερο απ’ όλα, σαφή βούληση να προκαθορίσουν, και όχι απλά να επηρεάσουν, πολιτικές τάσεις και εξελίξεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην αγωνία του Mega για την τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων, ο ανταγωνισμός των καναλιών που πουλάνε την ψυχή τους στον διάολο για ένα εκατοστό παραπάνω στην λίστα της AGB-Nielsen, ή πρόκειται για κάτι ουσιαστικότερο και σοβαρότερο. Δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν θέλω να μπαίνω σε λογικές συνωμοσιολογιών και παρασκηνιακών δράσεων.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό που βλέπω και ακούω.
Κι αυτό που βλέπω και ακούω δεν καταπίνεται.
Βλέπω παρουσιαστές – σχολιαστές να μετατρέπουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις σε αντικειμενική κριτική των πραγμάτων.
Βλέπω ένα δελτίο ειδήσεων γραμμένο από Μανιάτισσες μοιρολογίστρες για ντελάληδες των πανηγυριών.
Βλέπω ένα δελτίο ειδήσεων να προσπαθεί να στείλει τους θεατές του στο ψυχιατρείο με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.
Βλέπω πολύ Παναθηναϊκό και πάρα μα πάρα πολύ Μαριάνα Βαρδινογιάννη.
Μα πάνω απ’ όλα βλέπω ένα δελτίο ειδήσεων που δεν είναι αντικειμενικό.
Είναι σαν να βλέπω την επόμενη προεκλογική εκστρατεία του Σαμαρά σε slow motion.
Και γιατί δεν αλλάζεις κανάλι ;
Γιατί τα όσα συμβαίνουν στο δελτίο ειδήσεων αυτού του καναλιού συμβαίνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ηλεκτρονικά, έντυπα και ιντερνετικά.
Γιατί η χειραγώγηση της πληροφόρησης αποτελεί καθημερινή πρακτική και μέσο υλοποίησης επιδιώξεων. Γιατί η αντικειμενικότητα θυσιάζεται στον βωμό των όποιων οικονομικών, πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Γιατί το γεγονός αντικαθίσταται από την ερμηνεία του γεγονός, κατά το δοκούν και ωφέλιμο.
Γιατί τα μέσα ενημέρωσης μετέτρεψαν την ελευθεροτυπία σε ελευθεροστομία. Γιατί η δημοσιογραφία από λειτούργημα, κατά τον Πάνο Σόμπολο, μετατρέπεται σε δελτίο παροχής υπηρεσιών. Γιατί, αν εξαιρέσεις λίγους και επώνυμους, οι πραγματικοί δημοσιογράφοι του σήμερα μπορεί να είναι οι πιο δυστυχισμένοι, καταπιεσμένοι και κακοπληρωμένοι άνθρωποι του κόσμου.
Γιατί ο τρόπος λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: