Πολιτική

Πολιτική είναι η τέχνη που μετατρέπει το φαινομενικά ανέφικτο σε εφικτό
Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε ριζικά τις απόψεις μας για την πολιτική και την διακυβέρνηση. Η μεγέθυνση και η πολυπλοκότητα της Κοινωνίας των Ανθρώπων το επιτάσσει. Τα κείμενα που ακολουθούν αποτελούν ερέθισματα και προκλήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το αίτημα στο οποίο αυθόρμητα συμφωνεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων αυτής της χώρας είναι ή αλλαγή του πολιτικού προσωπικού που τους εκπροσωπεί. Αλλαγή που έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το πολιτικό σύστημα όσο και με τις πολιτικές που εκφράζουν. Αλλαγή που σκοντάφτει στο πιο κλειστό από όλα τα επαγγέλματα, εκείνο του πολιτικού.
Προσπαθώντας να καταλάβω την πολιτική της Άγγελα Μέρκελ από το 2008 μέχρι σήμερα θυμήθηκα ξαφνικά αυτή την λέξη που την δεκαετία του 70 έδινε κι έπαιρνε στα φοιτητικά πολιτικά πηγαδάκια (για άλλους λόγους βέβαια). Ακούγεται λίγο παλιομοδίτικη, στρουχτουρίστικη αλλά και πάρα πολύ κοντά στην σημερινή πραγματικότητα.
Η κρίση των τελευταίων χρόνων ξαναφέρνει στο προσκήνιο, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Ελληνικό επίπεδο, το ζήτημα της αριστεράς και ιδιαίτερα του ρόλου που μπορεί αυτή να διαδραματίσει στην διαμόρφωση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων.
Αν κάποιος διατύπωνε δημόσια πριν από δέκα χρόνια μια πρόβλεψη για την αλληλουχία των γεγονότων του τελευταίου δεκαοκτάμηνου θα τον έλεγαν τρελό και θα κινδύνευε να καταλήξει έγκλειστος σε φρενοκομείο. Ή μήπως όχι;
Από τον Σεπτέμβρη του 2008 ζούμε μια κρίση που ξεκίνησε από την κατάρρευση ενός χρηματιστηριακού κατασκευάσματος και έχει καταλήξει σε μια γενικότερη αμφισβήτηση του παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.