Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σύγχρονη Λογοκρισία

Τελευταία ενημέρωση : 26/11/2011
Το διαδίκτυο είναι σήμερα, ίσως, ο πιο δημοφιλής χώρος παράθεσης απόψεων και αντιπαράθεσης σκέψεων και ιδεών, μέσω των ιστότοπων (site) και των ιστολογίων (blog) αρθρογραφίας και σχολιασμού.
Παρατηρείται όμως, όλο και συχνότερα, το φαινόμενο της λογοκρισίας των αποστελλόμενων σχολίων, χωρίς κάποιον προφανή λόγο απόρριψης (βωμολοχία, υπέρβαση "ηθικών" κανόνων, κλπ).
• Ποιος καθορίζει τους κανόνες σχολιασμού;
Η απάντηση έρχεται αβίαστα. Φυσικά, ο "χώρος" στον οποίο απευθύνεται το σχόλιο.
• Φταίει ο εκάστοτε διαχειριστής του "χώρου" για την απόρριψη κάποιου σχολίου;
Αν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες , τότε η ευθύνη βαραίνει τον "χώρο", αν αυθαιρετεί απορρίπτοντας μη αρεστές σ' αυτόν απόψεις, η ευθύνη είναι και δική του.
• Δεν θα έπρεπε όμως οι κανόνες δημοσίευσης ενός σχολίου να είναι σαφώς προσδιορισμένοι και να είναι αναρτημένοι σε κάθε διαδικτυακό τόπο που επιτρέπει τον σχολιασμό;
Μ' αυτόν τον τρόπο, ο κάθε σχολιαστής θα ξέρει τους κανόνες του "χώρου" και αν τους αποδέχεται θα συμμετέχει. Επίσης, θα αποφεύγονται παρεξηγήσεις ως προς την δημοκρατικότητα καθώς και την ελευθερία έκφρασης και δημοσίευσης της αντίθετης άποψης, στον συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο και από τον συγκεκριμένο αρθρογράφο.
Μια πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση ενός κατά βάση δημοκρατικού μέσου επικοινωνίας.

••• Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολίου που απορρίφθηκε.
Αφορούσε άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γιαννίση με τίτλο "Stop στους κουκουλοφόρους του καναπέ‏" (http://www.aixmi.gr/index.php/stop-stous-koukouloforous-tou-kanape/)

κ. Γιαννίση
Λυπάμαι που θα γράψω κάποια πράγματα, αλλά αναγκάζομαι από την ανεξήγητη επιθετικότητα του άρθρου σας.
Δηλώνω εξαρχής ότι σας έχω εκτιμήσει, κυρίως από τα γραπτά κείμενά σας, στα οποία έχει φανεί περισσότερο ο άνθρωπος-δημοσιογράφος Γιαννίσης. Στο κανάλι που δουλεύετε, φαίνεται ο αξιοπρεπής-μετριοπαθής δημοσιογράφος, που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς κορώνες, φανφάρες και τζάμπα μαγκιές.
Όσον αφορά το κανάλι που δουλεύετε, όσοι το παρακολουθούμε από την ημέρα που ξεκίνησε, αυτό που πολλές φορές καυτηριάζουμε είναι την εμφανέστατη αλλαγή στο ύφος του τομέα ειδήσεων.
Αυτό που εγώ είχα εκτιμήσει από την αρχή, ήταν η κατά το πλείστον αντικειμενική παράθεση των ειδήσεων, το ρεπορτάζ, η ικανότητα να κρατούν το επίπεδο, ακόμη και στις χειρότερες αντιπαραθέσεις των πολιτικών-πολιτικάντηδων, η κριτική των γεγονότων με βάση την επιστημονική κατάρτιση και την μακρόχρονη εμπειρία των δημοσιογράφων του.
Τελευταία, δυστυχώς, αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει.
Αξιόλογοι και έμπειροι δημοσιογράφοι, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, κάνουν τη νύχτα-μέρα και το αντίστροφο, αν τα λεγόμενα των καλεσμένων είναι αντίθετα με την γνώμη τους ακούμε μόνο το ασταμάτητο λογίδριό τους, απαράδεκτη ειρωνεία στο ύφος τους, αναγωγή των δημοσκοπήσεων σε φάρο της ζωής (σε όλες τις μορφές της), επιβολή του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ σαν σύγχρονου "θεού"...
Όσο αφορά τώρα όλους εμάς που δεν διστάζουμε να πούμε την γνώμη μας, με ονοματεπώνυμο (ποιος ξέρει αν είναι αληθινό) ή με ψευδώνυμο (πόσοι συνάδελφοί σας έχουν μακρόχρονη-επιτυχημένη πορεία χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο)... Οι περισσότεροι (και προσωπικά) αιτιολογούμε την κριτική μας βάσει γεγονότων-στοιχείων. Αντί να αγανακτείτε, σκεφθείτε μήπως αυτό το άμεσο feedback (ελληνικά) θα ήταν (και είναι) εξαιρετικά χρήσιμο σε σας τους δημοσιογράφους, για την άμεση καταγραφή του σφυγμού της πραγματικής κοινωνίας και όχι της εικονικής πραγματικότητας που φτιασιδώνει το γυαλί...
Στη ζωή μου δεν δίστασα ποτέ να υπογράψω (ίσως περισσότερο κι απ' όσο έπρεπε), στον καναπέ μου δυστυχώς κοιμάμαι, θα συνεχίσω να λέω τη γνώμη μου γι' αυτά που με κάνουν περήφανη, που με πληγώνουν, με θυμώνουν, και θα συνεχίσω να αγανακτώ με κάποιους κακούς ηθοποιούς σε κακοστημένες παραστάσεις διασκευασμένες από γνωστούς χορηγούς...

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί print screen της σχετικής σελίδας :

Δεν υπάρχουν σχόλια: