Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Άγγελος - Εξάγγελος

Τελευταία ενημέρωση : 15/08/2011
Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι.
Δεν ήξερε καθόλου, μα καθόλου να μιλά και είχε γλώσσα μόνο για να γλύφει.
-----
Ώσπου κάποιο βραδάκι τι του ‘ρθε ξαφνικά κι’ άρχισε να ουρλιάζει με μανία.
Τα πόδια μου καήκανε σ’ αύτη την ερημιά, η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα.
Τα νέα που σας έφερα σας χάιδεψαν τα αυτιά μα απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια.
Αμέσως καταλάβαμε τι πήγαινε να πει και του ‘παμε να φύγει μουδιασμένα.
Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα.
Διονύσης Σαββόπουλος 1972 – Βρώμικο Ψωμί.
Πάνε σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που ο Διονύσης έγραψε τους παραπάνω στίχους βασισμένος σ’ ένα τραγούδι του Bob Dylan, και είναι μέρες τώρα που τους τραγουδάω σιωπηρά, καθότι φάλτσος, βλέποντας ακούγοντας και διαβάζοντας ειδήσεις.
Ζούμε χρόνια πρωτόγνωρα, κοσμογονικά. Η Ελλάδα υπό πτώχευση, η Αμερική στο πάρα πέντε, η Ευρώπη δήθεν να σταυροφορεί κατά των αγορών και οι ταξιτζήδες να κάνουν την Ελλάδα ντέρμπυ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.
Και εγώ σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ αν ευτυχήσαμε ποτέ να έχουμε έναν Εξάγγελο που να παραδέχτηκε ότι μας χάιδεψε τα αυτιά αλλά να μας είπε τελικά την αλήθεια, έστω και κατόπιν εορτής. Κι’ ας τον διώχναμε μετά. Γιατί τα νέα ήταν εδώ πριν από πάρα πολύ καιρό. Από το 2000, και πιο πριν, από το 1997 όταν πήραμε τους Ολυμπιακούς.
Δύο χρόνια τώρα πολιτικές και άλλες αυθεντίες μας εξηγούν τι και ποιος έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ. Λίγη σημασία έχει πια. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε μια σκόπιμη παγκόσμια οικονομική αλλά και πολιτική κρίση πολύ μεγαλύτερη από το 1929. Κι’ ας μην θέλουν να το παραδεχτούν οι κατά τόπους κυβερνώντες.
Ας κάνουμε την σύγκριση.
Το 29 η κρίση αφορούσε χρηματιστηριακές αξίες σε έναν κόσμο με περιορισμένη νομισματική κυκλοφορία.
Σήμερα η κρίση επικεντρώνεται στο δημόσιο χρέος των κρατών σε έναν κόσμο που το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.
Το 29 η ανάλωση των διαθέσιμων φυσικών πόρων του πλανήτη ήταν σε νηπιακό στάδιο.
Σήμερα έχουμε σε πολλές περιπτώσεις ήδη καταναλώσει περισσότερο από το 50% των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων.
Το 29 δεν υπήρχε Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ή Παγκόσμια Τράπεζα, και τα κράτη μπορούσαν πιο εύκολα να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους και να ελέγξουν την παραγωγή τους.
Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή βασικών αγαθών υπόκειται σε διεθνείς περιορισμούς και νόρμες ως προς τη ποσότητα και την αξία, περιορισμοί που δημιουργούν αδικαιολόγητες ελλείψεις σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Το 29 περισσότερο από το 90% του πλανήτη δεν ήξερε τι είναι ηλεκτρικό ρεύμα.
Σήμερα ζούμε σε μια άβυσσο ενεργειακής σπατάλης.
Το 29 υπήρχαν ακόμη ρομαντικοί που πίστευαν ότι μπορούν να σώσουν τον κόσμο. Υπήρχαν περισσότεροι Άνθρωποι.
Σήμερα ο Άνθρωπος είναι μη προστατευόμενο είδος υπό εξαφάνιση.
Το 29 η πάλη των τάξεων περνούσε μέσα από τα εργοστάσια και τα χωράφια.
Σήμερα η πάλη των τάξεων αποκαλείται γραφικότητα.
Το 29 υπήρχε πρόταση για εναλλακτική πολιτική λύση, η Οκτωβριανή Επανάσταση φάνταζε πρόκληση που όλοι έπρεπε να δοκιμάσουν.
Σήμερα όλος ο πλανήτης διακυβερνάται από ένα υπερφίαλο, κενό οραμάτων και περιεχομένου πολιτικό σύστημα που οδηγεί μαθηματικά και πολύ σύντομα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό ολοκληρωτισμό.
Το 29 οι θεωρητικοί του καπιταλισμού θεωρούσαν την ύπαρξη του κράτος ως ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σήμερα το παγκόσμιο οικονομικό κατεστημένο θεωρεί την ύπαρξη του κράτους εμπόδιο για την ολοκλήρωση της οικονομίας των αγορών.
Το 29 η λύση προήλθε από το υποτιθέμενο New Deal του Ρούσβελτ.
Σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση στον πλανήτη να μπορεί να επιβάλει ένα New Deal σε όσους κρύβονται πίσω από τις αγορές και τα διάφορα επενδυτικά ή ασφαλιστικά συγκροτήματα.
Και εγώ σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ αν ευτυχήσαμε ποτέ να έχουμε έναν Εξάγγελο που να μας είπε την αλήθεια, έστω και καθυστερημένα …

Δεν υπάρχουν σχόλια: